Sista dagen

Klockan är nu 7 på morgonen och jag kan inte somna om. Om ca 3 timmar lämnar vi huset för att åka till flygplatsen. Väskorna är packade och klara, och väger typ exakt så mycket de får väga, så hoppas jag klarar mig utan övervikt!
Idag lämnar jag Frankrike efter 6 månader i sträck här borta. Känslorna är blandade, jag är sjukt ledsen att lämna allt och känner mig rätt så tom just nu. Samtidigt är jag oerhört glad och längtar så efter att få komma hem och träffa vänner och familj.

Mitt au pair år är över. Allt tar slut idag. Jag fattar det knappt själv än, men det kommer väl. Jag är otroligt glad att jag åkte, men känner att jag är färdig nu, jag känner att jag vill gå vidare med mitt liv.

En sak vet jag säkert, jag kommer aldrig någonsin glömma detta år.

Hejdå-helg

Sitter nu på mitt rum och funderar och är rätt så deppig. Under de två dagar som gått har jag sagt hejdå till nästan alla mina nära vänner här. Nu är det bara att packa klart väskan och åka i stort sett. Det känns rätt tomt.

Igår träffade jag Mikaela och Olivia och sa hejdå till Olivia, inte helt utan tårar, efter att ha haft en skön och lugn eftermiddag tillsammans med kaffe och massa prat.

Igår kväll åkte jag över till Vojta för grillkväll med honom, Paloma, Bea, Sean, Steph och några fler som jag inte kände. Så ja, där blev det hejdå till alla dom också. Skulle åkt hem på kvällen men blev rätt sent så sov någon timme innan jag körde hem i soluppgången vid klockan 06 imorse och sov några få timmar till.

 

Vid 11 idag åkte jag in till Geneve som badade i solsken och supervarmt väder hela dagen och mötte upp Gemma. Vi hängde hela dagen och när det väl kom till att säga hejdå grät vi båda två bakom våra solglasögon.

Imorgon ska jag försöka säga hejdå till Jessie, klämma in det på något sätt. Sen på tisdag blir det hejdå till min värdfamilj, imorgon är min sista dag, det känns helt overkligt! Sen blir det ett sista avsked när jag landar på Arlanda och måste säga hejdå till Mikaela som är på samma plan som mig hem. 

Det är på ett ätt mycket jobbigare att säga hejdå till vännerna här än det var att säga hejdå i höstas innan jag åkte. Alla jag sa hejdå till höstas var mer- hejdå vi ses om ett år.
Mina vänner jag säger hejdå till här är mer- hejdå vi kanske aldrig mera ses, och med de man kommit riktigt nära blir det- hejdå vi får se när vi ses nästa gång och vi får göra allt vi kan för att hålla kontakten innaan det oavsett om det är om 1 år eller 5.

Det är sjukt jobbigt att inte kunna förutspå vilka som faktiskt kommer att finnas kvar i mitt liv och vilka som det är hejdå för alltid till, men jag vet att i alla fall jag kommer göra mitt yttersta för att inte förlora kontakten med de vänner som efter det här året verkligen har kommit att betyda så himla mycket för mig.

 

 

 


Mitt år som au pair

Jag är så himla glad att jag åkte iväg, även om jag många gånger ifrågasatt mitt beslut. Väldigt många gånger. Det har varit otroligt tufft, utan att åka som au pair kan man inte föreställa sig hur det faktiskt är. Oavsett om det har varit problematiskt och jag hade det riktigt skit många gånger hos den första familjen så ser jag ändå tillbaka på året som gått med en positiv inställning. Jag är också nu såhär i efterhand, väldigt glad att jag valde att byta familj istället för att åka hem, för i den familj jag bor hos nu har au pair upplevelsen blivit som den nog borde vara- rätt så fantastisk. 
 
Många oförglömliga upplevelser och ögonblick har jag fått uppleva. Resor och andra utflykter och äventyr har framför allt nu under våren varit något av det bästa och mest fantastiska jag har gjort i mitt liv.

För att göra det hela lite enklare hittade jag lite frågor för att sammanfatta mitt år utan allt blaj, som jag redan börjat med, ops.

 

 Är du nöjd med ditt år som au pair?

 

Ja. Jag är extremt nöjd och det har varit så mycket mer givande än jag trodde att det skulle vara, jag har varit med om fantastiska saker, samlat på mig upplevelser och minnen för livet, lärt mig ett nytt språk och fått en handfull ovärderliga vänner på köpet.

 

Vilka har varit de bästa stunderna?

 

De bästa stunderna har utan tvekan varit alla resor och utflykter jag gjort med mina vänner. Även att bara umgås med vännerna, picknick och promenader har varit fantastiska.

 

Vilka har varit de bästa stunderna med värdfamiljen?

 

Eftersom jag varit i två olika så borde jag kanske säga vad som varit bäst i de olika, men faktiskt så är det samma sak. De stunder som jag njutit av allra mest är när jag spelat spel eller pysslat med barnen, fixat deras hår i fina frisyrer eller lagat mat eller bakat tillsammans med dem, glädjen över att jag spenderar tid med dem är obetalbar. Men det allra allra bästa har varit godnattsagor. Lägga sig i sängen och läsa med ett eller två barn ihopkrupna intill en som med spänning lyssnar på sagan, den känslan går inte att beskriva, det är helt fantastiskt.

 

Blev året som du trott?

 

Långt ifrån. Byte av familj var väl inte direkt inräknat. Och sen tror jag att jag inte såg au pair jobbet riktigt som det var förrän jag var inne i det. Jag hade väl en aning men när man väl kommer dit så blir det aldrig som man trott.

 

Vad har varit det jobbigaste under året?

 

Förutom familjebyte och att vara ifrån alla nära och kära hemma i Sverige är det faktiskt en sak som varit jobbigare än allt. Att inte kunna komma hem från jobbet. Att inte en enda gång få den där känslan när man haft en jobbig dag och kommer hem och bara kan släppa allt. Det har varit det allra jobbigaste.

 

Vad har du lärt dig under året?

 

Jag har lärt mig en hel massa, både praktiskt och kanske framför allt om mig själv.

  • Jag har lärt mig att göra riktiga pannkakor- inte bara en grötig gegga
  • Jag har upptäckt en mindre passion för matlagning i stort och även lärt mig att laga mat MYCKET bättre än innan
  • Jag har upptäckt att det är ganska kul att åka till affären och handla mat.
  • Jag har lärt mig ett nytt språk näst intill flytande. Franska alltså.
  • Jag har lärt mig problemlösning i en enorm skala och att snabbt och i mindre panik improvisera lösningar på både stora och små problem.
  • Jag har blivit en bättre bilförare, eller bättre kanske jag inte är (kör french style..) men i alla fall mer bekväm med att köra.
  • Jag har lärt mig att utnyttja min tid och att fördriva den maximalt. 
  • Jag har lärt mig att komma ifrån den trånga och kalla Sverigesynen (framför allt Stockholm) på livet och hälsar glatt på folk jag aldrig sett förut, erbjuder hjälp till människor på gatan och kan ha samtal med vem som helst, när som helst, var som helst.
  • Jag har lärt känna mig själv på ett sätt som jag bara tror att man gör när man faktiskt är helt ensam utan varken vänner eller familj till hands.
  • Jag har lärt mig uppskatta allt det som jag först nu när jag varit ifrån det inser att jag har. 

 

 

Skulle du kunna tänka dig att vara au pair igen?

 

Svår fråga, men jag tror att jag skulle kunna tänka mig att åka som au pair igen, om ett tag. Tveksamt om jag skulle vilja åka tillbaka till samma familj, jag skulle nog vilja åka till något annat ställe och upptäcka en ny plats. Framför allt skulle jag inte åka ett år. 3 månader som au pair ännu en gång skulle vara nog.

 

Vad kommer du sakna mest tror du?

 

Även om det är jobbigt så kommer jag nog sakna allt oväsen som hänger ihop med barn. Jag kommer självklart sakna mina vänner här, men vi kommer ju hålla kontakten och försöka ses ändå.  Något jag vet att jag verkligen kommer sakna är naturen, bergen och bara hela allting här, det är så fruktansvärt underbart.  Jag är rätt säker att jag kommer sakna att prata franska och den franska atomsfären och hur trevliga människor är här, inte alla, men de flesta.

 

 
 
För att inte babbla för mycket kommer här mitt au pair år i bilder med lite text!
 
Augusti: 

Flyttade till Frankrike den 19e augusti till en liten by med sjukt vackra omgivningar. Jobbade hela dagarna varje vardag de första två veckorna och somnade dödstrött varje kväll på grund av all franska.
 
 
September

Åkte på Cirkus med värdfamiljen, började träffa nya vänner. Fick spontant besök av Thaysen och Maja och drog min första riktiga sightseeingtur i Annecy. Sarah flyttade in i huset mitt emot. Mycket tid spenderades ute i värmen med barnen.
 
Oktober: 
Började min franskakurs som jag gick 2 gånger i veckan. Gick på en grym hike med en hög andra au pairer, den enda riktiga långa vandringen jag gjort, fast jag planerat att göra många fler, nåja. Låg sjuk ungefär halva oktober men fick i slutet av månaden återse två kära ansikten. Alexandra och lillebror Olof. Spenerade lite tid på sysslingarnas slott och drog till med ännu en sightseeing runda i Annecy.
 
 
November:
Åkte till Chamonix och besteg berg med Alexandra då båda var lite småsjuka, så det blev mest foton. Började ifrågasätta mitt beslut att åka iväg på allvar.Spenderade den mesta av min tid med böcker och serier. Årets första och i stort sett enda snö kom och försvann. Åkte med mina ungar, Sarah och hennes ungar till Tomtens hus.
 
 
 December:
Saknade julstämning och längtade hem otroligt mycket. Åkte på resa till Lyon och Fete des lumieres. Försökte införa diverse svenska jultraditioner med ett mer eller mindre misslyckande. Åkte även på Julmarknad till Montreux, otroligt härligt och vackert!
 
 
Januari:
Efter att ha varit hemma i lite mer än 2 veckor över Jul åkte jag tillbaka, motvilligt. Januari var en tuff månad och jag hamnade i situationer med min värdfamilj som var vädligt jobbiga. Skidåkningen tog fart då det fanns snö uppe i bergen till skillnad från överallt annars. Träffade Jessie för första gången och åt middag på en restaurang, efter det sågs vi minst 3 gånger i veckan.
 
 
Februari:

Februari var en rätt så grym månad, jag kände att jag hade hittat ett sätt och en arbetstakt i huset som kändes bra och det var bra med familjen. Sarah åkte hem och min nya granne Olivia kom istället, och blev en av mina bästa vänner! Skidåkning en enda gång i pissigt väder en dag med så pass mycket sol och värme att jag gick i linne och även besök av min bästaste bästis. Kan även tillägga att jag här märkte hur stora framsteg jag gjort i mitt fransktalande. Båda ungarna fyllde år och jag blev chockad av det inte-alls-speciella-eller-överpampiga firandet familjen ägnade sig åt.
 
 
Mars:

Årets mest händelserika månad. Kaos och bra på samma gång. För det första bestämde jag mig för att byta familj efter skidsemester med den dåvarande och ett samtal med mamman som slutade i mer eller mindre kaos. 20 bast fyllde jag och firade inte alls som jag alltid föreställt mig, men lite grann i alla fall. Min egen mor kom, mitt i allt kaos och var en enorm stöttpelare igenom det samtidigt som vi njöt av skidsemester i Chamonix och turistade i Annecy. Jag packade ihop all min skit och hittade en ny värdfamilj. En underbar men rätt regning resa till Nice med min äldsta bästis piggade upp och efter det var jag redo för den nya familjen dit jag åkte direkt efter Nice-resan.
 
 
 
April:
Kom in ganska bra i den nya familjen och trivdes mycket bättre. Hittade lite vänner som bodde närmare, utforskade omgivningarna och njöt av livet, solen och värmen. Åkte på roadtrip till Montpellier med Jessie och Olivia och  firade påsk på slottet med sysslingarna. Tog mig iväg på en dagsutflykt med mina nya vänner till Gruyere.
 
 
 
 
 Maj:

Sol, sol och sol. En resa till Paris och en till Italien, plus en dagstripp till Lyon. Diverse olika evenemang med vänner och bara en sjukt härlig månad. 
 
 
 
 
 
 
Juni:
Mycket sol och bad även denna månad. Som var mer eller mindre helt regnfri. Tatuerade mig, gick på en cool hike med Mikaela och Olivia, åkte en dagstur till Besancon och firade en mindre midsommar. Jobbade som en galning de två sista veckorna och började säga hejdå.
 
 
 
Juli:

Så har vi kommit fram till denna månad som det bara gått fyra dagar av ännu, varav jag legat sjuk 3 dagar. Finns inte så mycket att säga. Min sista vecka är första veckan i Juli, snart är jag hemma och mitt år här är slut. Kvar har jag att säga hejdå till mina bästa vänner här nere, vilket antagligen kommer leda till en helt ny sjö med tanke på hur mycket tårar det kommer bli. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 




 

Sista veckan

Nu är det mindre än en vecka kvar tills jag åker hem till Sverige igen, tills mitt au pair år är slut. Först nu börjar det kännas lite som att jag ska härifrån. Jag menar, jag har inte varit i Sverige på 6 månader det här är mitt hem nu, jag bor i Frankrike. Det känns konstigt att om en vecka kommer jag vakna upp i mitt rum hemma i Sverige, och gå upp till mitt kök och göra frukost. Inga barn. Ingen värdfamilj. Bara jag och min egen familj. Jag är rätt nervös inför att komma hem, nästan lika nervös som jag var för ungefär ett år sen när jag skulle åka hit. Men det känns otroligt skönt.
 
Med en vecka kvar har jag fortfarande de flesta farvälen kvar, de kommer i helgen allihop. Fram tills dess spenderar jag så mycket tid som möjligt för att ha roligt med barnen och ge dem en grym sista vecka med mig. Vilket går lite halvbra då jag ligger med feber och halsont för tillfället. Ska se till att det går över snabbt. 
 
Tittar jag tillbaka är jag nöjd med mitt år, och jag ångrar inte att jag åkte, även om jag under många stunder gjort det. Jag har utvecklats otroligt mycket som person och lärt mig enormt mycket. Och  jag har insett att: jag vill nog ha barn någon gång i framtiden. MEN absolut inte än. 
 
Jag kommer skriva ett mer ingående inlägg med en reflektion tillbaka på mitt år här, men det kommer nog när febern gått ner igen.