Valborg som inte firades

Dagens uppdatering. Idag är det valborg. Nu när jag sitter här iförd cookiepants med expandable waist och min KG-tshirt som just nu tjänar som sovtröja, vet att jag att de flesta av er som kommer läsa det här (antagligen alla) antingen är inne på desserten på den där lite-finare-än-vanligt middagen som ni har med familjen eller vänner, eller står och stirrar in i en gigantisk eld, eller spenderar era föräldrars pengar på lotter och annat som man aldrig får ut något av, eller sitter och skrattar med vänner och en flaska vin/öl i handen. För mig händer inget av detta idag. Idag är precis som alla andra dagar här i Frankrike. Ingen valborg. Ingen eld. Något avlägset och bortglömt. Något som inte firas. 
 
Istället för att fira valborg åkte jag in till Geneve med Erica på förmiddagen då Nina och Sidney var hos kompisar. Vi åkte till naturhistoriska museet där tillsammans med Ericas lilla grabb. Att gå på museum är SÅ mycket roligare med barn! Det fanns en enda levande varelse. Det var en sköldpadda. MED TVÅ HUVUDEN. Jag stod nog i tio minuter och stirrade facinerat=nördstämpel. 
DEN HAR TVÅ HUVUDEN. Betyder det två hjärnor=dubbelt så smart? Vilken hjärna styr kroppen? Naturaren inom mig vaknar till liv.
 
 
Eftermiddagen spenderades återigen med Monopol, jag vann, som förutsett. Innan vi började en ny omgång, som jag också vann. Är kungligt bra på Monopol helt enkelt! 
 
 
Nina hade gymnastik på kvällen så som vanligt var jag nere och sprang vid sjön när hon hade sin träning. Efter det åkte vi för att hämta upp Rebecka, familjens första au pair som också är svensk. Vi kommer bra överens från första sekund och jag ser fram emot de dagar hon kommer vara här! Middagen blev pasta carbonara toppat med ett glas vin och en dusch. Det var min valborg, nu ska jag gråta i min ensamhet och kolla på alla bilder på sociala medier som ni därhemma lägger upp. JAG VILL OCKSÅ FIRA VALBORG!

Knappt någon ledig tid

För att börja med att berätta om mina extremt spännande bravader igår-på kvällen bestämde jag mig för att åka till Gemma, då vi pratat i över en månad om att ha filmkväll och det aldrig blivit av. Då hon dessutom hade huset tomt bestämde vi även att det skulle bli middag tillsammans. Så, jag satte mig i bilen och körde en timme bort en måndagkväll. En av de finnurliga sakerna med att vara au pair är att man har ganska mycket tid att sova om man är uppe på natten, FÖRUTOM just nu då det är skollov. Hur som helst, vi åt en god risotto innan vi satte oss i soffan och slog igång Rent, har inte sett den på länge så jag var helt i extas. Till filmen hade Gemma bakat muffins. Sjukt värd kväll med hysteriskt mycket skratt inblandat! 
 
Vidare till idag. Jag har varit ensam med barnen HELA dagen, från att jag vaknade tills ja, för någon timme sen. För att dra dagen i kort- jag hade min första riktiga mer allvarliga disput med Sidney, vilket fick mig att tänka: Nej, jag ska nog aldrig ha egna barn. Mest för att jag vill slippa när de kommer in i tonåren, herregud, respekt till alla föräldrar där ute! 
I övrigt har det varit pissigt väder rent ut sagt. Så jag har försökt roa Nina så gott jag kunnat medan Sidney varit med kompisar. Dagen bestod av ett x antal partier UNO (jag tog hem segern i att vinna flest gånger!), cykla till lekplatsen som var tom, leka på tom lekplats, cykla hem, baka nyttig brödig kladdkaka (improviserade en aning där men det blev gott!), plugga och sist spela Monopol, jag har i stort sett alla gator utom 6, har en känsla av att jag kommer vinna, vi ska fortsätta imorgon! 
 
 
Vid klockan 19 lämnade jag barnen på gymmet där Sidney spelade tennis och Nina mötte upp sin pappa för att simma. LEDIIIIIIIG. Efter en 10 timmars arbetsdag mer eller mindre. Kontaktade min Italienska vän Erica som bor 1 km bort för en förfrågan om gemensam springtur, fick positivt svar och vi joggade runt nere vid vattnet i någon halvtimme, bestämde även att det ska bli en vana, minst en gång i veckan blir det gemensam springtur. Älskar springkompisar! 
 

Skollov here we go!

Så idag är första dagen på de 2 veckor långa skollovet innan slutrushen inför sommarlovet kommer. Lov för barnen, jobb för mig dvs. Dagen har spenderats inne, vid tv och med lite läxor. Allt har varit rätt lugnt, ute regnar det. Jag tog precis Nina till en kompis och Sidney är på sitt rum, lite ledig tid för mig alltså. 
 
Nu under lovet är det alla au pairers maximum av arbetstid då man ofta är själv med barnen hela dagarna, därför kommer jag nu sitta och surfa runt på internet efter olika aktiviteter och liknande som jag kan ta med barnen på då de inte har annat inplanerat. Några hel/halvdagsaktiviteter är inbokade för barnen redan då jag bara kommer behöva skjutsa barnen. Förresten kommer familjens första au pair hit i slutet av veckan, så då kommer vi säkert göra massa saker med henne också! 
Påtal om ingenting. Nina har löss. Det är hemskt.Jag sitter konstant och kliar mig i håret och känner små kryp springa runt i hårbotten fast vi inte hittade några på mig. Är sjukt paranoid! 
 
En sak som jag reflekterat lite över är hur mycket jag sätter mig själv sist. Jag sätter familjen och huset före mig själv och har svårt att sluta göra det. Oavsett hur mycket jag vill göra något eller hur gärna jag vill slippa något sätter jag alltid mina egna behov i skymundan. Erkänner att jag längtar hem till då jag faktiskt kan ta och sätta mig själv först då och då och inte alltid alltid alltid måste tänka på att alla andra har det bra. 

Lördagens utflykt-roadtrip vid Genevesjön

OBS.Bildbomb och långt inlägg!
 
Vid klockan 11 begav vi oss, 4 glada au pairer i en bil, iväg utmed Genevesjön. Hög musik, prat och väldigt mycket skratt i ca 1,5 timmar i det typiska Schweiska landskapet innan vi nådde våran destination. Chokladfabrik. 
 
Roadtrip! Paloma (Spanien), Jag (ser halvt drogad ut), Erica (Italien), Vojta (Tjeckien)
 
Som alla vet är Schweiz känt för sin choklad, vi åkte till chokladfabriken Cailler. Besöket började med en rundtur, eller ja en saga mer kanske, om chokladens historia. Hur kakaobönan upptäcktes, hur de transporterade mängder med kakao, hur den kom till europa och alla började dricka choklad men att kyrkan påstod att det var syndens dryck, hur den fanns med under franska revolutionen att att folk ofta sa innan de skulle bli halshuggna av gilijotinen att de ville ha en kopp choklad som sista önskan, sedan hur chokladen kom till Schweiz där de började blanda den med mjölk och socker och fick fram en ny sorts choklad, hur de började tillverka chokladkakor av olika slag och även praliner. Och slutligen hur chokladen påverkar världen idag, mer eller mindre. 
 
 
Efter detta moment kom man ut i ett rum fyllt av chokladingredienser man kunde läsa om och smaka och lukta på¨. Sedan var det bara att följa med och facineras över hur choklad tillverkas för att slutligen få smaka den färdiga produkten. Efter detta gick vi in i chokladprovningsrummet. Det fanns 21 olika chokladbitar att prova. Jag provade alla (såklart) och ångrade mig en aning efteråt då illamåendet kom, men det var det värt! Chokladen var SÅ HIMLA GOD. 
För er som inte kan franska och är för lata för at skriva in i google translate så lyder frågan: Choklad för dig, när är det? 
Jag, Paloma och Erica
 
 
Vi köpte alla lite choklad och begav oss sedan vidare till Gruyère, eller inte själva Gruyère där osten finns utan Gruyèresjön, vi hade ätit nog under chokladprovningen och kände oss inte i form för att även kasta oss på ost. Sjön är ganska liten, men har en rätt cool ö mitt i som man kan gå ut till på en smal landremsa. Dock var delar av denna landremsa under vatten för oss. MEN, äventyrliga som vi är bestämde vi oss för att ändå gå över. Mina mer sydeuropeiska vänner påstod att vattnet var "freezing", uppenbarligen har de aldrig vadat genom en fjällbäck. Jag skulle kalla det något kyligt, men fick nästan lust att bada, så det var inte helt sådär jättekallt! Paloma var lite för kort och hade lite för tajta byxor och vattnet gick upp så att hennes byxor blev blöta, detta ledde till att vi fick bära henne en del av vårat vad. Väl framme på den lilla ön fanns det gamla ruiner från ett slott som man kunde gå upp i, riktigt coolt och väldigt mycket av slottet som fanns kvar! 
Erica och Vojta
Landremsan, och vårat vad.
Vada! Bada?
Paloma och Vojta
Jag och Paloma
 
Två bilder av hela gänget. Dessa människor är heeeelt underbara! 
Paloma, jag och Vojta posar.
 
 
Efter att ha vadat tillbaka igen kände vi oss mer eller mindre klara med äventyr. Vi satte oss i bilen, jag halvsov, och sen var vi framme i Aigle, en sjukt fin stad. Vi vandrade runt lite, tänkte att vi skulle besöka det fina slottet där de har guidade turer om hur man tillverkar vin, men det var för dyrt så vi nöjde oss med att ta bilder på slottet.
 
 
Sedan på kvällen åkte vi över till Pablo (Spanien), och hade raclettekväll innan vi åkte in till Geneve och gick ut på klubb. 
 
En sjukt lyckad dag helt enkelt!

Ledig fredag as usual

Fredagar är den enda dagen i veckan då jag är helt ledig mellan 8.30-16.30, vilket är en väldigt skön start på helgen. 
Imorse var jag dock tvungen att gå upp extra tidigt, vanligtvis tar jag på morgonen hand om Nina, 8 år, som går i skola i byn, då behöver jag inte gå upp förrän 7.30 och se till så hon gör sig i ordning och ta henne till skolan. MEN idag så var jag tvungen att köra Sidney, 12 år, till skolan som ligger ca 20-30 minuter bort, och med morgontrafik och allting var jag tvungen att gå upp 6.20! Lika tidigt som jag gick upp varje morgon under gymnasietiden (med undantag för sovmornarna) vilket jag inte gjort sen just gymnasietiden tror jag.. SÅ trött Johanna, kaffe slut, panik, köra till skola, tänker köpa kaffe på donken på vägen tillbaka, INTE ÖPPET PÅ DONKEN, åker hem, frustration över undernärd av kaffe= sovdags. 
Jag sov fram till klockan 10 kanske, det var sååååå skönt. Sen ägnade jag lite tid åt att stöka undan och diska och vara snäll och vika ihop kläder till familjen samt lägga det i deras sovrum. Insåg vid denna tidpunkt att jag har min lilla egna kaffepress (tack mamma!) och kunde därmed avnjuta mitt livs (eller i alla fall veckans) bästa kaffe. 
 
På eftermiddagen mötte jag upp Erica (Italien) och Paloma (Spanien) och åkte in till Geneve för picknick. Självklart började det regna samma sekund vi gick ur bilen så vi tog en promenad i regnet istället, innan vi satte oss i en park för picknicken då det slutligen blev uppehåll. Vi vandrade ner till sjön och satt där, skrattade, pratade och lyssnade på musik, och tog bilder såklart, innan det var dags att röra sig hemåt igen. Det blev en kaffe på vägen!
Extrem glädje (i alla fall om man kollar på mig, kanske lite för mycket där till och med?)
 
Väl hemma låg jag i sängen och lyssnade på musik utan att göra något vettigt i nästan en timme. Ja, mitt liv är väldigt spännande ibland. Hade planerat en lugn hemmakväll med film eller bok i soffa eller säng och när jag fick förfrågan om att barnvakta en liten 2åring här hemma tänkte jag att det var en bra idé. Lillan somnade på 2 sekunder, ska bara finnas här om hon vaknar, min värdfamilj är på restaurang med hennes föräldrar och jag får extra betalt för att vara hemma, softa och smutta alkohol med en bok i handen.
Ibland har man det bra alltså.
 
 

Au pairhäng plus en touch av Sverige

Igår eftermiddag då jag insett att gräsklipparen inte skulle funka (svaret, som jag fick nu idag på morgonen, var att bensinen som jag blev tillsagd fanns i garaget visade sig vara Diesel, stackars motor) bestämde jag träff med några andra au pairer från min Franska kurs, eftersom våran franskalärare är på semester bestämde vi att h ett möte tillsammans ändå. Det blev en lunch tillsammans där alla hade med sig något från sitt land (utom jag som inte kände för att paniktillverka köttbullar på en halvtimme!) och vi splittade en flaska vin sådär på eftermiddagen, inte helt fel. 
Erica, våran Italienska lilla vän, hade fixat en tiramisu, DEN VAR SÅ GOD!
Erica skär första biten tiramisu!
Från vänster: Jag, Paloma (Spanien), Beatriz (Spanien), Erica (Italien), Irene (Spanien) och Vojta (Tjeckien)
Väldigt många spanskisar...
 
 
På torsdagar har vi Indian night här hemma och äter ALLTID indisk hämtmat, så även denna torsdag. Rätt så gott, lite spicey. Till efterrätt (något vi inte har särskilt ofta, om man jämför med den vanliga franska befolkningen där det är efterrätt efter i stort sett varje måltid) fick jag en glad överaskning. Pappan hade varit på IKEA och inhandlat (förutom Kalles Kaviar) en stor låda med delicatobollar. Herregud så goda de är! Så en kopp kaffe och en delicatoboll och min kväll var gjord. 
Dålig bildkvalité och med rester av Indian night i bakgrunden men känner mig tvungen att visa min delicatoboll!
 
 
För att avsluta kvällen hörde Paloma (en tjej från Spanien som jag har fått sjukt bra kontakt med efter att ha träffats bara 3 gånger!) av sig och frågade om vi skulle gå en promenad. Jag gav mig iväg och det slutade med en nästan två timmar lång promenad där vi inte kunde sluta prata, och vi pratade endast på franska. 

Sträckläsning och gräsklipparproblem

Nu ska jag blogga ordentligt, från och med nu kommer min vardag att dokumenteras på riktigt och oftare än tidigare, så vi börjar nu!
Igår, efter att ha avslutat både Agatha Christies "They came to Baghdad" i frank version och även 3e boken i Game of Thrones Serien kände jag att det var dags för en svensk bok. Började läsa en bok jag haft i bokhyllan hemma länge, "Snälla Pappa, Nej" översatt i och för sig, från engelska, men på svenska. Boken fängslade mig direkt, det är en sann historia och utspelar sig i 70 talets England där Stuart blir misshandlad och sexuellt utnyttjad av sin styvpappa. Riktigt gripande och hemskt, så ja, gårdagen blev sträckläsning. Upptäckte även en ny aktivitet som jag älskar. Gående läsning. Gå på promenad och läsa samtidigt! Känns supernördigt, men det var rätt härligt. Kommer definitivt hända fler gånger!
För att gå vidare till gräsklipparen. Sedan lite mer än en vecka tillbaka har vi planerat att jag ska klippa gräset. Ingen av de 3 gräsklippare vi har fungerade (vilket tog ca 3 timmar att konstatera..) så förra veckan lämnade vi in en av dem på lagning. Igår kom den tillbaka så min morgon började med att klippa gräset! Dock höll inte lyckan över den fungerande maskinen särskilt länge, då den la av igen efter kanske en 5e del av gräsmattan var klar. Så nu är jag frustrerad över att inte få plöja ner den djungel av gräs som nu växer i trädgården. VI KOMMER ALDRIG FÅ DEN DÄR MASKINEN ATT FUNKA!
 

En liten update

När ens föräldrar uppmanar en att blogga är det dags igen. Egentligen har jag inte sådär supermycket att blogga om, eller ja, vet inte riktigt vad som ni som läser tycker är intressant, för just nu händer det inte så mycket intressant. Om nån har förslag på vad jag ska skriva om får ni gärna dela med er! :D
Men jag ska väl få ihop något inlägg ändå nu sådär på morgonkvisten!
 
Över en vecka sen jag bloggade sist, vad har hänt?
  • Jag har bokat tid för tatuering (14 juni)
  • Jag har bokat resa hem (8 juli)
  • Jag har ansökt till universitet 
  • Jag har suttit ett antal timmar (många) och sökt jobb
  • Jag har läst
  • Jag har tränat
Sådär! Så pass intressant var min vardag. Eller ja, jag firade ju påsk med mina sysslingar på slottet också, vilket var härligt. Fick inget påskägg, katastrof (och tydligen fick min kusin som bor i MITT rum hemma i Sverige MITT påskägg i år. Orättvist) men fick en telefon i choklad, den var god den med. Tänkte lägga upp lite bilder på slottet, bara för att visa att det är ett slott. Och ett stort och coolt slott dessutom.
 
 
 
Planering och budget för resten av tiden här är klar, är upptagen så gott som varje helg fram tills att jag åker hem, känns sjukt. Paris, Zurich, Italien och tatuering samt försöka träffa vänner är det som kommer hända. Det är 11 veckor kvar nu, 76 dagar. Känslorna för att åka hem är extremt blandade och jag skulle kunna skriva en hel bok om dom. men jag tror att jag skippar det. 
 
 
Ska väl försöka bli lite bättre på att blogga nu, hoppas jag!

Sommartider, hejhej?

Hoppsan, så glömde jag att blogga under veckan igen. Inte så konstigt då jag varje dag under veckan har försökt att vara ute så mycket som möjligt i den ungefär 20gradiga värmen. Svensk sommar och jag (till skillnad från ALL lokalbefolkning) går glatt iförd shorts och linne, så lite kläder som möjligt helt enkelt. Börjar få lite färg också, brun denna gång och inte röd. Mycket av min tid spenderar jag antingen i trädgården eller nere vid vattnet med en bok eller franskaplugg. Resten av tiden är lite oklart, träning blir det oftast. 
 
I övrigt så trivs jag sjukt bra i min nya familj, jag kommer mer eller mindre överens med båda barnen och de känns faktiskt nästan som mina småsyskon, fast ibland är de skitjobbiga, som barn är. Igår fick jag höra min värdmamma säga att jag är "fabulous" till en grupp av sina vänner inför mig. Kändes väldigt bra måste jag erkänna. 
 
I övrigt har jag hittat en franskakurs här och ska spola den i Annecy, den här är gratis, och jag kan till och med cykla till den på 20 min, lätt värt. Dessutom är franskakursen inte bara en franskakurs, den är helgrym. Första gången jag var där var jag inne och hade "privatlärare" mer eller mindre, som jag jobbade med. I torsdags då jag var där presenterade hon mig för en annan lärare som har "de avancerade" eleverna. En hög ungdomar, eller ja, 6 stycken andra, de flesta precis som jag, au pairer bestod gruppen av. Läraren har en soft pedagogik, han sa att han: hjälper oss upptäcka regionen samtidigt som vi lär oss franska. Så, i torsdags då tog vi oss till Nernier (vilket är typ 1 km från där jag bor, nere vid vattnet) och gick runt tillsammans i solen, pratade endast franska, blev undervisade i historia och så vidare, och självklart hade våran lärare tagit med sig fika som vi mumsade på vid kajen efter våran rundtur och innan kursen tog slut. 
Franskalektion!
 
Nernier
 

Roadtrip och äventyr i Montpellier

Listan med olika helgutflykter jag ska göra i Frankrike blir sakta men säkert avprickad, eller ja, senaste tiden prickas saker av rätt så snabbt faktiskt! 
 
Efter att min vän Jessie (Kanada) för ca 2 veckor sen kom med ett förslag att åka på roadtrip tillsammans har vi funderat över var det skulle vara kul att åka, Montpellier blev det. Sagt och gjort. I fredags kväll blev jag upplockad av Jessie och Olivia (Tyskland) och en bil full av färdkost, dvs chips, godis, energidricka och allt annat som är 100% nödvändigt under en roadtrip. 5 timmar senare (varav jag själv körde det mesta) fyllda av skrållande till låtarna på radion och med allt smaskens i högsta hugg kom vi fram till Montpellier. Jessie hade en facinasion över träden och kunde inte sluta säga "Look at the trees! OMG LOOK AT THEM!" var annan minut. Observera att detta var cirka klockan 2, mitt i natten dvs. Då vi bestämt oss för att couchsurfa blev vi mötta av våran host utanför huset. Tanguy, 21 år gammal kille som bodde med föräldrar i en fin villa i utkanten av staden. Han visade oss direkt till vårat rum och vi däckade på stört.
 
Lördagen började med en frukost ute på terassen, iförda shorts och linne, inte helt fel sådär i april. Vi chillade där under förmiddagen och åt sedan lunch med föräldrarna, som var så söta att man bara ville ta med dem hem och ha som husdjur. Bra franskaträning då föräldrana uppmuntrade oss att prata (okej Jessie är redan flytande i franska då det är hennes modersmål så hon fuskade..) och ställde ungefär 1000 olika frågor. De tyckte även att jag skulle börja studera i Montpellier, och att om jag gjorde det fick jag gärna komma på besök så ofta jag ville, ska fundera över denna inbjudan lite tror jag.
Under eftermiddagen blev vi guidade av Tanguy runt i Montpellier, vilket är en sjukt fin stad måste jag säga! Solen sken och vi var glada och turistiga och tog kort av allt, nästan allt. Efter en tur på ett museum med utställning med Linda McCartneys bilder och historia, imponerande och väldigt bra utställning! Självklart ingick även glass i dagens rundvandring innan vi åkte tillbaka till huset. 
 
 
Kvällen spenderades med några öl innan vi åkte in tillbaka till Montpellier, vi gick på ett slags uppträdande (Columbiansk musik osv) där en av Tanguys vänner spelade trummor. Det var så kul, så fort musiken startade började HELA publiken dansa, bara att haka på helt enkelt! Efter uppträdandet gick vi till "The australian bar" där alkoholen var fett billig (därav blev det en del..hoppsan) och inredningen var med en touch, eller ja en stor touch Australien. Riktigt härlig kväll! 
Jägerbomb- 3,50€
 Weeping angel statue, UTAN HUVUD. This totally freaked me out.
 
 
Söndag blev det sovmorgon, vilodag kan man väl också säga. Vid klockan 12 var vi i alla fall klara och uppe, redo att dra till stranden, and so we did. Vykortsskrining, läsning och ett blixtsnabbt dopp (inte inklusive huvudet) blev det under eftermiddagen, i sällskap med jordgubbar, inte fel alls. Dock underskattade jag aprilsolen. "Solen tar väl inte så mycket i april", och smörjde inte in hela min bleka vinterkropp när jag slet av mig kläderna för att ligga i bikini. Dåligt omdöme. 
Burned. Aj. Observera den fina vita linjen från överdelen av bikinin.
 
Vid klockan 19 på kvällen satte vi oss återigen i bilen, jag med en förskräcklig huvudvärk som jag efter ett tag kom fram till berodde på den kaffefria dagen. Inte en enda droppe av den heliga drycken på hela dagen, illa. Detta resulterade i att jag sov de första två timmarna innan jag vaknade av en doft-KAFFE. Självklart hade vi då åkt iväg från macken och jag förblev kaffelös. Dock insisterade jag på ett stopp vid nästa mack, godaste koppen kaffe i mitt liv. 
BILBILDER:
 
 
Helgen har mer eller mindre varit helt underbart perfekt, kunde inte önskat mig mer!

Äckligt oproduktiv

Senaste veckan har jag verkligen varit oproduktiv. För att säga det rätt ut, jag har inte gjort ett skit. Eller ja, det är väl en au pairs vardag lite, att ha sjukt mycket tid och inte riktigt veta vad man ska göra av den. Men den senaste veckan har varit verkligen bedrövlig. Jag är så himla trött hela tiden och har ingen energi, fast jag sover, äter och tränar, är det inte det man ska göra för att få energi (nej jag har inte slutat dricka kaffe!)?? Antar att det kanske är biverkningarna av ett jobbigt slut på februari och en jobbig början på mars med allt kaos och knas som det har inneburit. 
 
Mina dagar går ut mer eller mindre på att ligga antingen i sängen eller i soffan och läsa/slösurfa/titta på serier/titta på film. På kvällen tar jag mig iväg för att träna. Känner mig lite uppgiven helt ärligt, omotiverad och lat och inte på humör att göra något alls. Antar att det är sånt som händer och som förhoppningsvis går över. Ska försöka göra lite mer nästa vecka under dagarna, för såhär kan vi inte ha det. Kanske att jag känner mig lite uppiggad och taggad efter en helg i Montpellier. Roadtrip ner imorn står på agendan. Ser fram emot att göra något!