Skaffa vänner- en början

När man åker iväg såhär och speciellt som jag, bor i en liten by, är inte det lättaste att hitta vänner. Jag träffar inte särskilt många "automatiskt" utan måste faktiskt leta. När jag börjar skolan kommer jag förhoppningsvis hitta några att hänga med. På måndag kommer en au pair som kommer bo på andra sidan gatan som jag verkligen hoppas jag blir kompis med! Förutom detta, får man inga nya vänner direkt. MEN som tur är så finns ju internet! Via facebookgrupper och hemsidor har jag lyckats komma i kontakt med andra Au pairer i mitt område. 
 
Så, idag tog jag bilen, körde 35 minuter till Annecy och träffade två tjejer. Deanna (från USA) och Elena (från Spanien). Deanna var au pair här förra året, under året träffade hon en kille och nu bor hon med honom inne i Annecy och jobbar som nanny hos en familj. Elena är precis som jag en ny au pair, hon har varit här i 3-4 veckor och bor en liten bit utanför Annecy. Dessa tjejer tillbringade jag eftermiddagen med, Deanna visade oss runt lite i Annecy (lot of shopping!), innan vi köpte på oss en liten picnic och satte oss vid Lac d'Annecy (sjukt fin, men tog såklart inga bilder...) och pratade. Väldigt trevliga var de i alla fall och vi har bestämt att vi (förhoppningsvis) ska åka rullskridskor i Annecy nån dag nu i veckan och nästa helg ska vi försöka oss på "Paddle surfing". Man står på en surfbräda och paddlar, ser skitkul ut! 
 
Livet här i Frankrike blir bara bättre för varje dag!

Jag har blivit hemmafru

Då man är hemma hela dagarna med barnen har man en del dötid, dvs den tiden då man säger åt barnen att leka själva (jag orkar verkligen inte leka med dem 24/7!) eller då de hittar en av grannarna på gatan och leker med dem ett tag. Jag dukar redan undan bordet och diskar efter mig och lagar mat åt barnen.
Då man har den här dötiden har jag dock börjat ägna mig åt...att städa, diska all smutsig disk och plocka in/ta ut ur diskmaskinen, att plocka undan alla barnens saker, bädda deras sängar och röja lite på deras rum har blivit en ren rutin för mig. 
 
Hemmafru, det är vad jag känner mig som, men samtidigt har jag faktiskt inget emot att göra alla de där sakerna, jag gör dem frivilligt! Anledningen är nog (har jag kommit fram till efter mycket funderande) att jag har väldigt mycket tid, dagarna känns väldigt långa då man dessutom går upp vid 8 på morgonen. Jag hinner göra nästan allt jag vill och ändå ha tid över.
Dessutom orkar jag göra mycket mer nu, då skolan inte längre suger livskraften ur mig 6-8 timmar per dag har jag massa energi att göra av med! (Jag ber nu mina föräldrar att inte få upp hoppet att detta ska fortsätta när jag kommer hem, då kommer jag antingen börja plugga, jobba, resa bort eller flytta hemifrån, ledsen)
 
Förutom att göra alla de här hemmafru-sakerna, hinner jag också gå på promenad, läsa, spela piano och gitarr, kolla på film, ge mig iväg för att bestiga berg, åka in till Annecy, hitta andra au pairer i närheten och bestämma möte med dem till helgen.
 
Bjuder på en bild från min "bergsbestigning" i onsdags.
 
 
 
 
 
 
 
 

En dag i mitt liv

Jag jobbar hela veckan, ca 10 timmar per dag. på helgen är jag "ledig" dvs jag måste inte vara med barnen utan kan göra som jag vill. Varje dag i veckorna ser mer eller mindre ut såhär:
 
08.00 Barnen väcker mig antingen genom att föra massa oväsen eller springa in i mitt rum och hoppa på mig i sängen
08.20 Efter att ha tagit på kläder och gjort mig i ordning äter jag frukost och dukar sen undan den (barnen har redan ätit)
08.45 Barnen frågar mig "Vad ska vi göra?" och vi hittar på någon lek/spelar ett spel.
11.00 Jag plockar ur diskmaskinen och börjar laga mat och låter barnen titta på film medan jag gör det.
11.45-12.00 Lunchen serveras
12.30 Barnen hjälper till att duka av bordet och får fortsätta kolla på filmen medan jag diskar ur kastruller, stekpannor och plockar undan
13.00 Vi tar bilen till något ställe (sjön, rullskridsko-stället, olika "funplaces" för barnen.)
15.00-16.00 Vi kommer hem igen.
16.00 Mellis för barnen (och mig!)
16.15 Spelar spel (twister är en favori) eller leker, oftast utomhus.
17.30 Christina kommer hem och jag går till rummet för att ta det lite lugnt med en bok.
18.00 Jag går ut i köket för att prata lite med Christina, ta en öl eller ett glas vin och hjälpa till med maten.
19.00-19.30 Eric kommer hem och vi äter middag
20.00-20.30 Sängdags för barnen, jag hjälper till
21.00 Jag tar en kopp te, Christina går igenom morgondagen med mig. Småprat med Eric.
21.30 Eric och Christina går och lägger sig, jag kollar på tv med en till kopp te.
22.30 Jag går och lägger mig.
Sen börjar det om igen, varje dag. Man kan säga att jag är rätt upptagen. Nästa vecka börjar barnen skolan, så då kommer jag i alla fall ha dagarna för mig själv, lite mer lugn och ro.

So far, almost too good

En vecka har redan gått. En vecka av ett år. Livet här är lite för bra om jag ska vara ärlig. Jag har helt klart hamnat hos världens bästa familj, utan tvekan. Vad är det då som har gjort den här veckan så bra? Vad har jag gjort? Vad har familjen gjort? (passar på att lägga in lite bilder när jag ändå håller på!)
  • Barnen vill att jag ska leka med dem hela tiden
  • Jag blir glad av att bara gå ut, det är så sjukt fint här
  • Christina är en fantastisk kock
  • Romane har lärt mig åka rullskridskor
  • Vi skule bestiga ett berg...men det blev åska, blixtar och regn så vi sprang nerför berget och hem (3km sprint alltså...skitjobbigt!)
  • Jag, Christina och Romane har varit ute och sprungit
  • Jag pratar mer och mer franska för varje dag (jag märker i alla fall skillnad!) 
  • Grannarna är supertrevliga och har en 1 månad gammal, extremt söt bebis
  • På baksidan av huset har vi en pool där vattnet är 30 grader
  • Vi har ätit på restaurang och jag har fått prova lite "typiskt fransk" mat
  • Jag börjar lära mig hitta här (till Annecy, till Geneve, till bion-mycket viktigt, till barnens skola, till närmsta mataffär, några små vägar man kan springa på)
  • Jag trivs med bilen jag kör, vägarna här är mycket smalare än jag är van vid, så det är lite läskigt när man får mötande trafik, plus att många här kör lite.. galet. En vanesak antar jag
  • Barnen vill sitta i mitt knä när vi ser film
  • Familjen inkluderar mig i allt

Säg hej till min nya familj!

Jag kom på att nästan ingen vet vilka typer det är jag bor hos, så därför presenterar jag nu: min nya familj! (jag har varit dålig på att ta bilder, annars skulle jag lägga upp för att visa er de jag kommer beskriva, men det får bli en annan gång)
 
Christina 
Mamman i familjen, kommer ursprungligen från Schweiz (och älskar såklart choklad!) och jobbar på UEFA (oklart vad hon gör där). Måste nog vara en av världens snällaste och trevligaste människor, vi pratar om allt redan nu, vilket känns otroligt skönt. Vi berättar om saker från våra liv, roliga stunder, saker vi minns, folk vi saknar, jobbiga stunder, ja allt. Hon är precis som jag en aning perfektionist och har ett behov av kontroll. Då hon var ung var hon au pair i London, så hon kan relatera och dela med sig av egna erfarenheter. Förut klättrade hon mycket och gör det fortfarande då och då. Hon är väldigt aktiv och hälsomedveten. En av hennes stora passioner är att laga mat, hon blev överlycklig då hon fick kokboken med svenska rätter som jag hade med mig och läste igenom den en kväll i soffan till min stora förtjusning! Hon håller även på mycket med växter och har en liten hörna av trädgården där hon odlar kryddor och liknande (typ mynta - pour faire Mojito, sa hon när hon visade mig) Hon är alltid igång och är den som visar mig hur allt i huset funkar, berättar hur och vad jag kan göra nästa dag och frågar mig vad jag vill göra när jag är här eller föreslår saker vi kan göra och är väldigt mån om att jag ska ha det så bra som möjligt. Förhoppningsvis ska vi springa ett lopp på 1 mil tillsammans i vår, men innan det ska jag be henne visa mig bra ställen att springa på. Christina är extremt öppensinnad och ärlig, väldigt skönt för mig. Vi är rätt lika varandra faktiskt, jag och Christina.
 
Eric
Familjens pappa, jobbar på WHO tillsammans med människor från alla olika länder (bla Sverige!). Har en dotter på 28 år vars mamma är Dansk, så han kan några få ord på danska/norska/svenska, jag har tyvärr inte träffat dottern än men lär göra det i framtiden. Av Eric möts man alltid av ett leende, han är en fantastiskt positiv person och älskar att prata med mig och fråga mig saker om Sverige och mina åsikter i olika saker (tex att fransmän ofta inte pratar engelska, hur man kör bil osv). Som många andra män/pojkar älskar han motorfordon (speciellt de som kan köra fort), han har en motorcykel som han tar till jobbet och har lovat att ta med mig på en åktur så snartvi har tid! Han påpekar varje dag att "Det här är ditt hus, gör som du vill, är du hungrig-gå till kylskåpet, vill du kolla på tv-sätt på den, vill du sova-gå och lägg dig" och även att han kommer sluta prata engelska med mig om någon vecka. Eric är en person som alltid vill ha massa projekt igång, saker att göra, mål att uppfylla, det motiverar honom enormt. Då familjen köpte huset såg det (förlåt ordvalet) för jävligt ut, men efter att Eric renoverat ALLT (alltså allt, rivit väggarna och byggt upp dem igen) är huset så sjukt fint, dock är den översta våningen fortfarande inte klar. Han bryr sig också om mig väldigt mycket och frågar ofta hur jag mår, om jag saknar min familj eller mina vänner eller om det är något annat som jag vill berätta. 
 
Romane
9 år gammal flicka med sjukt mycket energi. Hon är nästan alltid glad och älskar när jag är med och leker. Hon vill faktiskt att jag ska leka med henne och brorsan hela tiden (vilket leder till att Christina varje dag säger till henne: Johanna är inte din docka, hon är en människa som kanske vill göra saker själv ibland), oftast har jag inget emot det men ibland får jag säga ifrån. Romane har livlig fantasi, hon kommer på alla möjliga lekar, hinderbana, leka spion, klä ut sig, spela spel, bygga kojor, leka agility med gosedjur, rita, pyssla, the list goes on, hon är dock ganska rastlös och göra inte samma sak särskilt länge. Uppmärksamhet är nog det hon strävar efter mest och avbryter ofta mig och föräldrarna när vi pratar. Hon tycker om matte men i stort sätt inga andra skolämnen förutom musik. Ofta hör man henne gå runt och sjunga, hon spelar även piano och blir sjukt imponerad när jag spelar och ber mig lära henne något. Några av hennes vänner och hon har tydligen ett litet band tillsammans och hon vill att jag ska hjälpa dem med låtar. En tjej med mycket åsikter, om allt och extremt envis, men alltid på bra humör och snäll mot mig (känner igen mig själv som yngre i henne). Helt enkelt rätt så underbar.
 
Louis
Endast 5 år gammal men kan ibland säga saker som man inte väntar sig från någon under 12. Han är nog raka motsatsen till sin syster på många punkter. Han är väldigt lugn mestadels och sitter gärna med mig och lägger pussel, spelar kort, ritar eller löser kluriga uppgifter i en litet block han har. Louis är väldigt enkel att ha att göra med, han respekterar att jag ibland inte orkar leka med dem (till skillnad från sin syster där man måste säga ifrån ordentligt) och han har lätt att roa sig själv. Förutom det är han världens sötaste unge, en sån där som verkligen kan få varenda persons hjärta att smälta. Han tycker om att leka med sin syster i viss mån, men säger ibland till mig när hon inte hör "Jag tycker egentligen inte det här är så roligt, men om det gör henne glad så varför inte?". Det är inget fel på energin här heller, han springer gärna omkring och gör...massa saker! Oftast känner jag att jag ger honom lite för lite uppmärksamhet och försöker därför vara med honom mer så han inte ska känna sig utanför, då kan han säga "Romane vill leka med dig, så du får leka med henne om du vill". Jag fick även en "Gråt inte, det är bara ett spel" när vi spelade kort. Som sagt, han säger saker man inte väntar sig från en 5 år gammal pojke, väldigt mogen för sin ålder, och helt bedårande, snäll och söt.
 
Franklin
Söt tigermönstrad katt. Han är en aning galen och springer ibland in i väggen och likanande, men väldigt mysig, speciellt om man har mat. 
 
Victor
Svart katt, eller ja, sotfärgad egentligen. Han har en sjukdom som gör att han är lite missbildad, hans svans är extremt kort och den yttersta delen är tjock då svansen böjt sig där, ser lite roligt ut. Han har också gigantiska huggtänder (som en vampyr förklarade barnen). Men även han är social och gillar att bli klappad, men väljer själv när det passar.
 
 
Jag trivs verkligen här, det går inte att bo hos en bättre familj.
 

Inkastad i allt!

Christina och Eric (föräldrarna) skäms oerhört mycket och har massa skuldkänslor för att de har kastat in mig i livet här. Båda två jobbar hela dagarna vilket betyder att jag är ensam med barnen, ca 10 timmar per dag, från att de vaknar till att föräldrarna kommer hem mellan 17-18 på eftermiddagen. Det innebär att jag måste komma på saker att göra med barnen hela tiden, inte helt lätt med tanke på att jag inte känner till området. Hittills har det i alla fall gått bra då föräldrarna hjälper mig kvällen innan att planera vad jag ska göra på dagen med barnen. Vi har varit hemma, spelat spel, gjort kojor, badat i poolen och lagat mat. Vi har också åkt till Lac de Minzier två gånger. Det är en liiiten sjö precis utanför Minzier där det finns massa grodor och en liten fontän. Gårdagen tillbringade jag med barnen hela dagen på Vitam Parc, och deras vattenland. 
 
Lac de Minzier
 
En del av Vitam Parc (det stora kupolhuset innehåller vattenkanor och massa bassänger)
 
Baksidan av huset med poolen
 
 Det är ganska ansträngande att vara med barnen då de har äckligt mycket energi, ungefär 10 ggr mer än mig, vilket resulterar i att jag också är ungefär 10 ggr tröttare än dem på kvällen. När föräldrarna väl kommer hem tvingar (eller ja, snarare beordrar på ett vänligt sätt) de ofta mig att "ta ledigt" från barnen. Dvs gå till mitt rum och ta det lugnt.
Det brukar resultera i att jag går och läser på rummet i en halvtimme innan jag går ut till köket och vill hjälpa till med maten och prata lite med föräldrarna. 
 
Jag är extremt trött i huvudet hela tiden, blir man tvungen att prata franska hela dagarna är det sånt som händer. Faktiskt så är jag väldigt förvånad över hur mycket franska jag kan, vilket jag insett först nu (det var väl på tiden..). Framför allt är både jag och familjen imponerade över hur mycket jag förstår även om jag inte är sådär superbra på att prata (än!). Av någon anledning har jag redan (eller ja, efter bara två dagar faktiskt) börjat tänka på franska. "Åh vad bra!" Visst, det är ganska bra, men min "tankefranska" är ungefär lika bra som min "pratfranska", inte alls bra alltså. Det är svårt att tänka och tankarna är på dålig franska och många ord saknas..Som tur är kan jag prata lite engelska (tack och lov!) och slappna av en aning när föräldrarna kommer hem på kvällarna, men de svarar oftast på franska...
 
Jag kommer glömma hur man pratar svenska...Men kommer vara kung på franska!
 
 
 
 

Ett varmt välkomnande!

Med bankande hjärta och med svetten rinnande väntar jag vid rullbandet på min väska. Jag kan se utgången, utanför kan jag skymta inte bara en utan flera pappor eller mammor med barn. Då jag ser mig omkring upptäcker jag (till min lättnad) fler unga flickor som står ensamma och ser ganska förvirrade och en aning rädda ut. Jag vågar inte gå och hälsa, man är ju svensk.
 
Då väskan till slut kommer spelar hjärtat trumsolo, "Herregud, vad har jag gett mig in på?!". Jag samlar mig och går med bestämda (kanske lite för bestämda för folk omkring tittar konstigt på mig) steg mot den där dörren, utgången. På andra sidan kommer jag möta familjen jag ska bo hos i ett år. Ett sista andetag innan jag går igenom dörren, jag ser mig omkring men känner inte igen någon. "Dom är inte här...". Långsamt och osäkert fortsätter jag framåt, och då ser jag dem, pappan med de två barnen som jag sett på så många bilder och pratat med på Skype. Efter någon sekund ser dem även mig och alla 3 spricker upp i varsitt gigantiskt leende. Den lilla flickan håller i en skylt: Bienvenu Johanna (välkommen Johanna) står det på den. Först nu inser jag att jag har hållt andan sedan jag gick ut genom dörren så antagligen är jag helt röd i ansiktet. 
Trots min röda ansiktsfärg kan jag inte låta bli att också le, och även slappna av en aning. Pappan är snabb att ta min stora feta resväska, hälsa med tre kindpussar (bra att veta nästa gång jag ska hälsa på nån!) och samtidigt säga ett snabbt Bonjour! Ca va? Och sen massa andra saker på franska som jag inte riktigt hinner registrera eller svara på innan det är barnens tur att hälsa.
 
Efter att ha hämtat en vagn till mina 2 feta väskor (ja båda föräldrarna frågade vad jag hade med mig, ett helt hus? Jag svarade lite finurligt, nej det är mitt liv jag har med mig. OBS, på franska! Bra svar tydligen, de skrattade.) går vi till ett café på flygplatsen. Jag blir bjuden på kaffe och precis när jag fått min kopp dyker mamman upp. "Yes, I know how to do this!". Jag reser mig och tar själv initiativet att hälsa, med tre kindpussar som jag precis har lärt mig. 
 
Med mamman och barnen åker vi bil hem. Huset är fantastiskt. En snabb lunch och sedan rundtur i huset och trädgården med mamman och barnen på släptåg. Barnen visar själva sina rum, extremt stolta båda två. Jag får även se mitt rum och får lite tid att packa upp och göra mig hemma. (tex sätta upp bilder på nära och kära över skrivbordet)
 Sedan är det dags för allt det praktiska. "Juste...sånt också". Tack och lov börjar vi nu prata engelska jag och mamman, jag får en kopp kaffe och vi sätter oss på uteplatsen. Jag är en aning orolig först och undrar vad hon ska säga. Så börjar det, hon berättar: vad barnen inte äter, om bilen, att jag oftast får följa med om dem är bjudna på olika saker, jag ska berätta om något går sönder, jag ska skriva upp på whiteboarden i köket om något saknas, vilka dagar hon har aktiviter och behöver extra hjälp, vad som gäller för semstern, hur måltiderna organiseras, om katterna, städning, telefonen, födelsedagar och kalas, goûté (mellis typ), vänner för mig och/eller barnen, banken, min skola, barnens skola och barnens aktiviteter. Dvs SJUKT MYCKET.
 
Efter det langar hon upp en kalender, det är en present till dig säger hon. Sen synkar vi kalendrarna, och det är då vi connectar när jag inser att hon är precis lika mycket kontrollfreak som jag är. Förutom det får jag även en pärm där typ ALLT viktigt står, eller allt som är värt att veta. 3 sidor med Règles de vie, där beskrivs hur en normal dag ser ut beroende på om det är helg, vecka eller semester. Det finns även en sida (den allra viktigaste) med mina uppdrag, alltså det som jag måste göra och även hur ofta jag ska göra det. Sen finns det en fantastisk sida som är glad-gubbe-saker och ledsen-gubbe-saker, på glad-gubbe-saker finns bla: ta initiativ, delta i familjelivet och ta dig tid till egentid när du är ledig. På ledsen-gubbe-saker finns bla: glömma att gå upp på morgonen, slå och skrika på barnen och lämna dem utan övervakning om de tex badar. 
Sen finns det också en lista på förslag till aktiviteter, idéer på recept till maten och de två utvärderingarna från deras före detta au pairer. 
 
Under dagen lyckades vi också fixa ett franskt telefonnummer till mig, storhandla mat (inte det lättaste med två barn och en glömd inköpslista), köra runt lite i närheten för att jag ska känna igen ställen och laga mat. Efter en dag med sjukt mycket intryck, nya saker och ja, allt helt enkelt lyckas jag komma i säng vid klockan 22, helt slutkörd.
 
 
Min säng är skitcool. Mitt hus är skitcoolt. Mina nya katter är knäppa. Min nya bil är bekväm. Min nya familj äger. 
 
 


Here we go - i bilen till Arlanda

Ja, here we go, nu är jag påväg. Jag har gått igenom min packlista både i huvudet och på papper minst 2000 ggr (jag överdriver inte!) ändå känns det som att något viktigt blivit kvar hemma...
Efter ett snabbt hejdå till mina två sovande bröder (osäkert om någon av dem fattade varför jag väckte dem och gav dem en kram) och ett inte fullt så snabbt hejdå till min mamma satte jag mig i bilen med sällskap av all min packning och min pappa.


9.20 lyfter planet, då lämnar jag Sverige utan att veta när jag kommer tillbaka. Konstigt nog är jag nästan inte nervös längre. Det jag är mest orolig för är 1. Att familjen kommer fråga massa saker på franska medan jag antagligen kommer sitta där, le, nicka och säga: oui, oui...oui. OUI!
2. Att sängen ska vara obekväm
3. Hur jag ska hälsa på familjen, skaka hand, kramas, pussas på kinden french style (hur många ska man göra?!)

Ja, vad mer finns att säga? Nu börjar resten av mitt liv.

De sista förberedelserna -12 timmar kvar!

Efter en dag fylld av att fixa alla de sista detaljerna är jag nu nästan helt klar! Väskorna är vägda (de är inte överviktiga, typ), min nya familjs telefonnummer är inlagda på telefonen, alla vänner här hemma har blivit kramade och fått ett hejdå, taxi (alltså pappa med bil) är bokad till imorgon bitti.
 
Den senaste timmen har ägnats åt att skriva ut bilder på nära och kära, ladda över en drös med filmer till min externa hårddisk, skriva några rader till personer jag tycker om och plocka undan all skit på rummet som inte ska följa med imorgon. Jag kan fortfarande inte riktigt fatta att jag faktiskt åker imorgon! Om 12 timmar ganska exakt lyfter planet och jag lämnar Sverige, jag har ingen returbiljett, på tal om att flyga. 
 
 
Jag har ett erkännande att göra, jag har inte med mig allt i väskan. Med turen på min sida har jag fått löfte från min kompis Rasmus mamma och även Rasmus mormor att en vän/syskon/något ska ta med sig lite saker till mig, hon bor nämligen precis vid den Franska gränsen nära Genéve, sjukt nära mig alltså! Denna "hon" (jag vet inte vad hon heter...) kommer åka från Sverige tillbaka dit om ca 1 månad och kommer då att ha med sig mina vinterkläder (jacka, täckbyxor, kängor). Snacka om flyt! Mer plats i väskan och jag slapp dissa några klädesplagg och böcker! 
 
Jag har även fått lite extra bagage. Vid middagsbordet idag presenterar familjen helt plötsligt en påse för mig. Innehållet i påsen?
 
Ja... Kort sagt ett survival-kit, innehållande diverse livsnödvändiga saker som jag inte kan klara mig utan borta i Frankrike. 
  • Värktabletter
  • Plåster
  • Marabou
  • Saltlakrits
  • Våtservetter (man måste ju va fräsch!)
  • Lypsyl
  • Ett kort med lyckohälsning från familjen
 
 
 
Tankarna inför morgondagen fyller mitt huvud. Hur ska jag lyckas sova inatt? Kanske är det detta som tabletterna i Survival-Kit är till för? Jag är nervös, taggad och livrädd.
 
 

Packlista och presenter- IMORGON SMÄLLER DET

23 kg check-in bagage, 8 kg handbagage och en liten datorväska. Det är de restriktioner jag har fått packa efter. Packlistan har blivit reviderad ett antal gånger, men nu till slut har jag den färdiga listan! Att packa ner ALLT man vill ha med sig för att vara borta i ett år är inte det lättaste jag har gjort speciellt inte eftersom man måste ta med kläder för alla olika årstider, mycket har sorterats bort, lite för mycket... Men det som jag kommer ha med mig till Frankrike imorgon (!!!) är i alla fall: 
 
 
 
 
Det var allt. Men det fanns en grej på listan som är lite oklar, presenter till familjen? Ja, både jag och mina päron tänkte väl att jag inte kan komma dit tomhänt utan måste dela med mig av våran fantastiska Svenska kultur! Därför har jag införskaffat 4 superbra och i vissa fall pedagogiska presenter formade av den Svenska kulturen. Presenterna är
1, 2. Klassiskt Svenskt godis, enkelt, gott, fantastiskt.
 
 3. Mammas hemgjorda hjortronsylt (gillar fransmän hjortron?)
 
 4. Matlagningsbok med klassiska Svenska rätter såsom, köttbullar, gravad lax, jansons frestelse och pepparkakor. Självklart är hela boken på franska. 
 
 

Väntan på resten av livet- 3 dagar kvar

När allt är färdigt, alla papper underskrivna, utskrivna, ivägskickade eller nerpackade, alla kläder tvättade, i resväskan eller kvar i garderoben, alla abonnemang, sjukbesök och uppbindelser avslutade eller på standby, men vad gör man nu?
 
Det verkar som att det enda jag har kvar att göra är att vänta, döda och fördriva tid och vänta lite mer. Det är rätt tråkigt att bara gå runt och vänta, och vara ständigt ofokuserad när jag gör något annat än att vänta. Kanske är det lite hemskt att känna att man bara vill bort, åka nu på direkten och att man är klar med Sverige och livet jag lever just nu.
Det är precis så det känns jag är klar med Sverige, jag är klar med mitt liv här på det här sättet, jag vill uppleva något nytt och annorlunda.
Som ett flertal personen skrev i korten jag fick vid studenten: "Nu börjar resten av ditt liv" och det är precis så jag känner nu, jag kände det inte då, i våras när jag fick korten, jag kände det inte för en månad sen, men i alla fall de två senaste veckorna har jag känt så. Det är så jag känner nu, jag ser fram emot att åka.
 
Jag längtar till att ta steget ut till resten av mitt liv.

Shit, snart drar jag-5 dagar kvar

Med bara några få dagar kvar börjar nerverna verkligen gå mig på nerverna. Idag fick jag frågan: Hur känner du dig då?
Svaret blev: Mycket, allt. 
Helt ärligt är det verkligen så, jag tror jag går igenom alla känslor man kan ha minst 10 gånger per dag.
 

Har även fått ett mejl från familjen. Mejlet bekräftade att ja, jag KOMMER ha WiFi i huset. Så ni som vill ha kontakt med mig, do not fear. 
De skrev också att " Vi är mer än redo att välkomna dig!" och "Vi ser fram emot att ta emot dig" (direktöversatt från Franska, känner mig lite duktig). 
Med dessa ord i huvudet känns det rätt bra, familjen är antagligen lika spänd, förväntansfull och nervös som jag är. Hoppas jag.
 

I stort sett det enda jag har kvar nu är väl det jobbigaste, att säga hejdå, till alla. Jag har redan börjat ta farväl (gud vad hemskt det låter) av några vänner. Det var inte lika jobbigt som jag trodde det skulle vara, samtidigt som jag tror att det blir jobbigare ju närmare jag kommer flytten. På lördag är det optimala hejdå-et, då min hejdå-picnic äger rum med typ alla jag känner. Antagligen kommer det bli en del tårar i alla fall från mitt håll, man har ju inte ett hjärta helt av sten.
 
Det är faktiskt ganska spännande att jag ska lämna alla vänner och all säkerhet här hemma
 
 
 

En blivande au pairs förväntningar-7 dagar kvar

Precis som man alltid har inför nya saker i livet har jag självklart förväntningar inför mitt år som au pair. Både negativa och positiva, även om jag helst bara vill se det positiva så finns det en liten realist inom mig (skitjobbig faktiskt) som får mig att inse att allt kommer inte alltid vara sunshine and rainbows, ibland kommer det säkert kännas som Jordens undergång också. I stort sett alla vänner och bekanta som jag dagarna i ända träffar såhär innan jag åker frågar mig hur det känns inför flytten, jag brukar bara rabbla upp det positiva. Antagligen är det för att det är det positiva jag ser fram emot, vilket inte är så konstigt...
 
Slut med allt meningslöst babbel, vad har jag då för förväntningar inför året?
 
Vi börjar med de positiva! 
Mina förväntningar är...
  • att upptäcka en ny kultur
  • att lära mig ett till språk flytande
  • att jag kommer trivas med barnen
  • att barnen kommer trivas med mig
  • att föräldrarna tycker om mig och ser mig som en del av familjen
  • att jag tycker om föräldrarna och känner mig som en i familjen
  • att ha sjukt roligt
  • att uppleva saker som jag kommer minnas resten av mitt liv
  • att lära mig våga slita mig fri från allt bekvämt här hemma
  • att lära mig nya saker
  • att bli mer självständig
  • att klara mig igenom vad som än kan tänkas hända
  • att få nya intressen
  • att underhålla de intressen jag redan har bättre än jag gör nu
  • att prova saker jag aldrig provat förut
  • att få nya vänner
  • att bli bättre på att laga mat
  • att köpa ny kläder
  • att ha alldeles för mycket fritid att göra 100-tals meningslösa men sjukt roliga saker på
  • att vara lycklig 
Och självklart de negativa...
Mina förväntningar är...
  • att jag kommer bråka med familjen
  • att jag inte alltid kommer överens med barnen
  • att jag ibland kommer ifrågasätta mitt val att åka
  • att jag ibland kommer vilja åka hem igen
  • att jag kommer ha en svensk accent i min franska
  • att jag kommer sakna alla mina vänner och min familj
  • att jag måste göra saker jag inte vill
  • att jag kommer ha glömt något hemma...
  • att jag kommer vara extremt trött i början som följd av allt nytt
  • att kommunikationen på franska kommer vara rätt dålig i början (från min sida)
  • att det kommer uppstå jobbiga kulturkrockar
Jag tror att det var i stort sett allt. Det viktigaste i alla fall. Självklart är i stort sett det enda som rör sig i min hjärna nu alla dessa tankar och förväntningar. Jag drömmer mardrömmar om skräckscenarion som kan uppstå, jag drömmer om allt härligt som förhoppningsvis kommer hända, jag drömmer om att något går fel, jag drömmer om att ingenting alls går fel. Känslorna går upp och ner, men jag hoppas i alla fall alltid att det kommer att bli helt underbart!

Det börjar dra ihop sig- 9 dagar kvar

Med bara lite mer än en vecka kvar i Sverige känner jag mig faktiskt förvånandsvärt lugn. För en månad sen trodde jag att jag skulle ha panik vid det här laget, men det var ju fel. 
 
Fantastiskt nog är nästan all packning klar. Regnkläder och springskor är i stort sett det enda jag har kvar att lägga ner i den stora väskan. Lite fler saker i handbagaget men jag känner nästan att jag skulle kunna åka imorgon. 
Mitt liv är nästan helt nerpackat i en stor resväska, en bag och en datorväska, det är ganska sjukt.
 
 
För att vara ärlig tycker jag det är lite jobbigt att det är mer än en vecka kvar, att gå runt med alla tankar och alla spänning inför flytten börjar bli ganska påfrestande, jag vill bara bli av med det, komma iväg nu! Samtidigt är det skönt att ha den tiden, så jag hinner säga hejdå till alla jag vill säga hejdå till. 
 
 

Au pair-hur allt började

De allra flesta har som sagt redan listat ut ATT jag ska vara au pair i Frankrike i ett år, men något som inte supermånga har koll på hur det började. Seriöst, hur kommer man på idén att vara au pair, och i Frankrike? 
 
(varning för långt inlägg)
 
Lösa tankar sätts igång
 
Sagan börjar hösten 2012. Eller nej, vi spolar tillbaka ännu mer, till våren 2011, i slutet av ettan på gymnasiet. Jag var fortfarande osäker på hur mitt liv efter gymnasiet skulle se ut, och så kom papprena där man skulle fylla i sina individuella val till 2an.
"Shit, ingen aning...Ja, franskan ger ju alltid merit, bra att ha i slutet, let's do it" var väl ungefär vad jag tänkte då. 
 
Vi går vidare till hösten 2011, påväg till matsalen en dag står några ungdomar och delar ut blanketer och godis (jag var nog mest lockad av godiset...).
"Är du intresserad av att åka som au pair efter gymnasiet?" Frågade ungdomarna. Ja, jag gick ju bara i tvåan, men någonstans där började tanken slå rot, även om det var en väääääldigt liten rot.
"Det skulle ju faktiskt vara lite kul att vara au pair..."
 
Vintern 2012 åkte jag med skolans franskagrupp till Frankrike! Vi bodde i Paris hos varsin "correspondant" som vi haft kontakt med i någon månad eller två. Under veckan vi bodde i Paris blev jag en aning förälskad i både Paris och Frankrike i helhet.
"Hit ska jag komma tillbaka" var tanken jag lämnade Paris med. 
 
Under året vilade alltså tanken på att vara au pair, eller den glömdes mer eller mindre bort faktiskt. Sen kom det där pappret igen med individuella valen inför 3an.
"Nu har jag läst franska i massa år, jag kan ju inte lägga av nu, vi kör ett år till!" Jag tänker att här är det på sin plats att lägga till att jag aldrig varit någon toppstudent inom franskan, jag har gjort läxor, ansträngt mig (kanske inte till 100%) på det vi gjort på lektionerna, men jag har alltid läst franska mer för att jag tycker det är rätt roligt än för att jag är bra på det.
 
Under mitt sista sommarlov, för ganska exakt ett år sen, började tankarna tränga sig på. VAD ska jag göra efter gymnasiet? Mina tankar gick mellan en mängd olika saker (då menar jag en fet lista med ungefär 15 olika punkter, au pair var inte en av dem). Till slut kom jag  fram till att, jag lär inte prata flytande franska efter ett år till med franskalektioner, och det känns ju onödigt att ha lagt så mycket tid på något om man bara ska kasta bort det. Det skulle nog vara kul att flytta till frankrike ett tag så man faktiskt lär sig det där språket på riktigt! 
 
OBS. Ett viktigt tillägg. Jag har alltid tyckt om barn, kanske inte alla barn, men de allra flesta. Bebisar är helt underbara, när de inte skriker. Dagisbarn är sjukt charmiga, när de är glada. Lågstadieelever brukar se mig som någon slags Gud, så länge jag inte säger åt dem att de gör fel. Mellanstadiebarn tycker för det mesta att jag är cool och har mig som idol, även om jag ibland blir sur. (Mellanstadiebarnen är min favoriter!). 
 
Kanske även ska tillägga att jag jobbat som Scoutledare minst en gång i veckan sedan 2009 (6 år!), barnvakt åt päronens kompisar då och då sen jag var 12 ungefär, och senaste året jobbat minst en gång i veckan som barnvakt i 3 olika familjer (Familj 1: tjej på 10 bast-underbar. Familj 2:kille på 5 och tjej på 2½-rätt jobbiga ungar. Familj 3: tjej på 5, tjej på 9, kille på 11-helt fantastiska alla 3!)
 
När ett spontan infall blir beslut
 
NU kommer hösten 2012.
"Jag vill inte plugga vidare direkt" Det var tanken som satt fast i mig hösten igenom. Någon gång där under hösten kom jag på den där tanken med att vara au pair igen, men avfärdade den snabbt då jag kollade runt på olika organisationers hemsidor, det kändes inte helt stabilt.
 
 
Efter jullovet började dock en tanke ta form i mitt huvud då jag ofta fick frågan:
"Vad ska du göra efter gymnasiet?" Jag började automatiskt svara att jag funderade på att vara au pair, då folk frågade mig var någonstans svarade jag Frankrike.
"Jag gillar ju barn och har erfarenhet av dem..." Mer än så tänkte jag egentligen inte. Jag måste erkänna att jag var en aning förvånad själv över mitt beslut som jag inte ens hade fattat. Det var mer ett spontant infall och något som nog skulle vara kul. 
 
Allvaret började då min gamla konfledare tipsade mig om hemsidan aupair-world.net. Jag blev medlem på sidan och sökandet efter en värdfamilj utan någon förmedlings hjälp började. Jag vet inte hur många familjer jag varit i kontakt med som antingen nekat mig eller som jag själv nekat, det var en ganska slitsam process måste jag erkänna. Tillslut så hittade jag en familj som bara kändes helt rätt. Vi hade kontakt via mejl extremt ofta och pratade i Skype. Utan att vi faktiskt riktigt sa att jag skulle komma till familjen var det bestämt, jag är fortfarande osäker på hur det gick till.
 
"Är du intresserad av att åka som au pair efter gymnasiet?"
"Det skulle ju faktiskt vara lite kul att vara au pair..."
"Hit ska jag komma tillbaka"
"Nu har jag läst franska i massa år, jag kan ju inte lägga av nu"
"Jag vill inte plugga vidare direkt"
"Vad ska du göra efter gymnasiet?"
"Jag gillar ju barn och har erfarenhet av dem..."
 
Nu sitter jag här, om två veckor är jag hos den där familjen som jag haft kontakt med i över ett halvår. Allt pappersarbete och alla förberedelser är klara. Jag är skitnervös.
 
Ett spontant infall som grundade sig i några lösryckta tankar blev ett beslut som resulterade i dethär. Ska jag vara ärlig är jag sjukt glad att jag tog tag i alla de där tankarna och faktiskt skapade något av dem. Skapade ett beslut att ge mig ut i världen och pröva mina vingar.

Shit is getting real- 17 dagar kvar

Som sagt, shit is getting real. Och nu böjar det faktiskt kännas som att jag ska iväg, på riktigt. Under veckan har jag lite smått börjat packa ihop mitt liv och även ägnat EXTREMT mycket tid till administrativa saker och annat som behövs göras innan jag flyttar ifrån Sverige. 
 
Vad har jag då gjort såhär långt? Jo, bland annat dehär:
 
Kört iväg en hel massa skit från utrensningen av mitt rum!
 
Rensat ut 3 feta och överfyllda påsar med kläder ur garderoben!
 
Skrivit packlista-nej den är inte klar..än.
 
JAG HAR ÄVEN BÖRJAT PACKA! DET ÄR GALET JAG HAR FAKTISKT BÖRJAT PACKA NER KLÄDER I EN FET VÄSKA. Frågan är bara....hur ska allt få plats?
 
Jag springer runt med ständig stress och nervositet och undrar hur jag ska hinna med allt, och framför allt om jag kommer komma ihåg alla viktiga papper och annat som jag verkligen MÅSTE ha med mig.
 
Självklart har jag, för att organisera mitt liv och reda ut allt detta som jag springer omkring och är stressad över, använt mig av post-it lappar. 
På dessa lappar finns ALLT. Saker jag ska kolla upp. Personer/företag jag måste mejla eller ringa. Saker jag INTE FÅR glömma. Saker jag måste göra. Viktiga datum. Information till min familj och mina vänner (dom överkladdade lapparna, jag är bäst på att redigera foton jag vet). 
Dessa lappar styr alltså mitt liv nu. Som tur är har jag lyckats stryka många punkter på dom, tack och lov. Men det finns mycket kvar och jag stressar igenom allting som om jag skulle åka imorn! Nu börjar det bli lite hysteriskt...
 
 
 
Tur att det är över 2 veckor kvar